Workshops voor: Scholen, Bedrijfuitjes, Teambuilding, Feesten en Partijen, Kinderpartijtjes

Inhoud

Workshops djembé worden door Marret Vonhoff gegeven. Indien gewenst kan dit worden aangevuld met Afrikaanse zang door Wil Vonhoff. Zij kunnen binnen of buiten op Fortwerk IV, de werklocatie van Personare Muziekinstituut, in Bussum plaatsvinden of op een gewenste locatie.

Afrikaanse muziek laat ons weer kennismaken met ons oer-gevoel en onze oer-klank en stimuleert onze creatieve vermogens. Het activeert de beide hersenhelften. Het laat je heel direct ervaren hoe je denken los te laten en vanuit voelen muziek te maken. Als dit gebeurt zal het een eerste stap blijken te zijn op een nieuwe weg in je eigen leven. Over de hele wereld leven mensen die nog dagelijks in contact met hun (eigen) natuur leven. Muziek en de daarmee verbonden creatieve communicatie speelt hierin een essentiële rol.

Begrip, Beeld en Ervaring krijgen met een hele andere cultuur levert saamhorigheid op in een wereld waar mondialisering en polarisering van alle dag is. Hoe denken en voelen mensen in een andere cultuur, hoe ziet hun sociale leven eruit. Wat voor rituelen en gebruiken hanteren ze daar, hoe kijken ze naar het leven?

 • In het Westen zien wij vaak alleen maar hun armoede. Het ontbreken van welvaart. Maar wat hebben zij ons te bieden?
 • Wij zijn in materiële zin wel rijk, maar hoe zit het met ons spirituele leven? Wat kan het in contact leven met de natuur ons leven geven?
 • Allerlei (welvaart ziekte) verschijnselen komen voort uit een gebrek aan contact met ons eigen lichaam, geest en de natuur.
 • Oorspronkelijke Wijsheid: Leven in resonantie met alles zorgt voor een natuurlijke en gemakkelijke stroom aan creativiteit, focus, kernkracht, verbondenheid, harmonie….

Marret en Wil Vonhoff hebben deze mensen tijdens hun reizen mogen ontmoeten en van hen mogen leren. Afrikaanse muziek en instrumenten liggen in gebruik en klank dicht bij de westerse mens. Het biedt de mogelijkheid om op een ontspannen manier weer in contact met onze oerritmes komen. In de oerritmes liggen krachtige, bevrijdende en vreugdevolle energieën besloten welke een weldaad zijn om te ervaren.

Diverse Groepsmogelijkheden

De workshops zijn bedoeld voor een breed publiek. De afgelopen jaren hebben bedrijven en instanties uit het bedrijfsleven en de publieke sector deel genomen aan djembé workshops of aan een combinatie djembé & zang. Ook veel Middelbare en Basisscholen zijn betrokken bij het continent Afrika en hebben wij tijdens hun projectweken de leerlingen kennis mogen laten maken met de Afrikaanse muziek en cultuur.

Tijdens Afrikaanse Percussieworkshops is het heel goed mogelijk een rode draad te gebruiken in het kader van Teambuilding en/of Communicatie. Dit kan op vele verschillende manieren worden uitgelegd en via verschillende invalshoeken worden toegepast.

Op aanvraag worden er workshops Afrikaanse percussie (Djembé, Doundoun met/zonder of alleen Afrikaanse zang) gegeven voor:

 • Bedrijven (prijs p.p. afhankelijk van aantal, duur en locatie. Prijzen zijn excl.BTW)
 • Particulieren (prijs p.p. afhankelijk van aantal, duur en locatie)
 • Scholen (Basis- en Middelbaar onderwijs. Voor klassen en/of per les uur)
 • Kinderfeestjes (prijs afhankelijk van aantal en duur (incl. limonade en iets lekkers)
 • Feesten en Partijen (prijs p.p. afhankelijk van aantal, duur en locatie)

Tijdens (kinder)feesten en/of partijen wordt kennis gemaakt met de djembé. Ook het ervaren van de oorsprong van de trommel: het communiceren, zal op een verrassende manier in het programma aan de orde komen.

Na ca. 45 minuten zal er een echte Afrikaanse sfeer in gezelligheid, saamhorigheid en klank gecreëerd zijn!

 • De duur van de kinderfeesten:
  1 – 1,5 u.
 • De duur van workshops:
  minimaal 1,5 u.
 • Ook kunnen er vervolgworkshops worden gegeven.

Ook zijn er combinaties mogelijk. Bijvoorbeeld een workshop in te passen in een feest met daarbij een optreden van de Afrikaanse Percussieband .

Mogelijke invulling

Voorbeeld van een workshop van 3 uur (aanpassing is mogelijk voor een 2 uur durende workshop):

 • 14:00u iedereen arriveert
 • 14:15u Start van de djembé workshop
 • 15:15u Pauze met koffie/thee/koekje
 • 15:50u Start 2e deel van de djembé workshop
 • 17:00u Einde van de workshop

Tijdens het 1 e deel van de workshop begin ik met het laten ervaren van de djembé als instrument. Ik leg uit hoe het instrument is opgebouwd en hoe het sociaal en cultureel in gebruik is. Gelukkig is dit nog steeds in de binnenlanden van West-Afrika in oorspronkelijke dorpen terug te vinden.

We gaan aan de slag met het leren spelen van Afrikaanse ritmes, ontdekken, ervaren en voelen zelf hoe het is om gegrepen te worden door de energieke Afrikaanse muziek. Ook ervaren we het enorme groepsgevoel en de saamhorigheid welke ontstaat tijdens het spelen.

Tijdens het 2e deel van de workshop blijkt uit ervaring dat de energie, het temperament en enthousiasme zodanig is toegenomen dat we met de ritmes die we in het eerste deel geleerd hebben een heerlijk Afrikaans muziekfeest kunnen maken en een echte Afrikaanse energieke sfeer hebben weten te creëren.

De tijden zijn globaal. Het kan zijn dat de pauze iets later begint omdat de mensen nog lekker bezig zijn en iets willen herhalen. De pauzetijd is ook variabel. Meestal wel gewoon lekker een half uur om ook even te ontspannen en uit te wisselen. Elke groep is uniek en daar pas ik mij op aan.

Locatie: De workshops worden gegeven in Bussum in een tot muziekstudio ingerichte bunker uit 1868 op Fort IV van de Hollandse Waterlinie en door UNESCO aangemerkt als behorende tot het Werelderfgoed. (Dr.A. Kuyperlaan 1 a – naast theater Spant!) of naar wens op een gewenste locatie.

Ook zijn er mogelijkheden tot dagworkshops in combinatie met een presentatie over Teambuilding & Communicatie.

Maak je wensen kenbaar en vraag hier een prijsopgave aan.